NÄHTÄVYYDET
Museot


Arktinen museo NANOQ
Malmin talo
Moottorimuseo
Pietarsaaren museo
Pietarsaarenseudun kotiseutumuseo
Runebergin tupa
Sikurimuseo
Tupakkamuseo
Westmaninmuorin tupa


NÄHTÄVYYDET
Puistot, kirkot ja viheralueet y.m.


Aspegrenin puutarha
Fäbodan vapaa-ajanalue
Koulupuutarha
Pedersören kirkko
Pietarsaaren kirkko
Skata - Puutaloalue
Tjasovnan
Villa Sveden

VAPAA AIKA

Ampumarata
Fanta Sea
Fitness Club
Gaia Events
Jeppis Gym
Jäähalli Kristalli
Keilailu
Keskusurheilukenttä
Maapohjahalli Tellus
Pietarsaaren Golf - JPG
Tennishalli
Tupakkamakasiini
Uimahalli
Urheilutalo


KESKUSTA

Pietarsaaren Cityryhmä


VANHA SATAMA

Jacobstads Wapen
Macken båtservicestation och café
Risteilyt
SSJ Vierasvenesatama
VegaRISTEILYT

Risteilyt

Vega

Koulutusaluksena käytetty Vega siirrettiin kesäkuussa 1997 Tallinnasta Pietarsaareen Viron valtion lahjana Vega-säätiölle, jonka tarkoituksena on kunnostaa alus alkuperäiseen ja purjehduskelpoiseen kuntoon. Vega rakennettiin Oy Laivateollisuus Ab:n (LaTe) telakalla Turussa ja toimitettiin Neuvostoliitolle 1952. Vega oli osa uskomattoman raskaista sotakorvauksista, jotka määrättiin Suomen maksettaviksi viime sodan jälkeen. Sotakorvauksista sopiminen oli rauhanneuvottelujen olennainen osa ja siten rauhansopimuksen edellytys. Näin ollen Vegaa voidaan pitää pysyvän rauhamme symbolina. Sotakorvausten määrä, muodollisesti arvoltaan 300 miljoonaa kultadollaria, tuli maksaa tavaroissa. Käytännössä maksettava osuus nousi 590 miljoonaan kultadollariin, sillä arvo sidottiin sotaa edeltäneeseen rahanarvoon. Laivat olivat yksi osa sotakorvauksia. Ensinnäkin toimitettiin pitkä lista olemassa olevia aluksia. Sen jälkeen tehtiin kokonaan uusia , juuri tarkoitustaan varten suunniteltuja aluksia. Kysymys ei ollut pikkuasioista . Uusia aluksia tehtiin peräti 535 kappaletta. Näistä 91 kappaletta oli kolmimastoisia puukuunareita eli samantyyppisiä kuin Vega.Kysymys oli siis puukuunareista . Jo ennen sotia oli kuitenkin luovuttu näin suurten alusten rakentamisesta puusta. Niinpä tehtävään oli nopeasti koottava laivakirvesmiehiä; piti sekä koota että luoda uudestaan vanhaa laivanrakennustaitoa. Tätä tarkoitusta varten perustettu LaTe otti tehtävän vastaan soveltaen maineikkaasti uusia menetelmiä; liimapuupalkkeja. Telakalla valmistettiin 45 kuunaria. Esimerkiksi F. W. Holming Raumalla rakensi 35 perinteisillä palkeilla varustettua kuunaria.

Yksi LaTe:n kuunareista rakennettiin magneetittomaksi ja sitä kutsuttiin "Kultakuunariksi" , koska se tuli niin kalliiksi. Kysymys ei ollut mistään pienistä aluksista . Vegan pituus on 44,95 metriä ja leveys 8,75 metriä; se on valtameren-kulkuun sopiva purjealus, jossa oli 225 hevosvoimainen raakaöljymoottori. Kaikista näistä 535 aluksesta on saatujen tietojen mukaan enää Vega sellaisessa kunnossa, että korjaus on mahdollinen. Vega on tosin kurjassa kunnossa oltuaan yli kymmenen vuotta kuivalla maalla.

VEGAA on käytetty kauppalaivaston koulutusaluksena. Kotisatama on ollut Tallinna. VEGA on lajinsa viimeinen . Se on viimeinen näin suuri suomalaisen puulaivanrakennustaidon tuote, jossa ikiaikaiset taidot on yhdistetty kaikkein uudenaikaisempiin puurakenteisiin. VEGA on Euroopan historiaa. Se on toisen maailmansodan jälkeisten taloudellisten selvittelyiden loppuvaihe. VEGA in Itämeren maiden historiaa. Se on monisatavuotisen historiallisen kehityksen viimeisen aseellisen konfliktin loppuselvittely. VEGA on Suomen historiaa. Pienen maan epätoivoista taloudellista taistelua itsenäisyytensä puolesta - ja alku sen teolliselle heräämiselle. VEGA on veljeskansojen yhteenkuuluvuutta. Virolaisten Suomen kansalle vastikkeettomasti luovuttama Vega on todiste näiden kansojen läheisistä suhteista ja tahdosta katsoa tulevaisuuteen yhdessä. VEGA on pelastettava VEGA on korvaamatonta kansallisomaisuuttamme. VEGA ei saa rappeutua - lahota - kadota. Tämä on vastaukseni kysymykseen, miksi Vega on nyt Pietarsaaressa. VEGA on Lyyran loistavin tähti, sen spektrityppi on AO ja magnituudi 0.1. Siriuksen ja Canopuksen jälkeen se on loistavin tähti taivaallamme . Nimen kerrotaan olevan väännös arabian Al- Wakista, joka merkitsee putoavaa kotkaa. Kolmimastoinen parkki VEGA antoi nimen Vega-tutkimusretkelle - ja sen jälkeen monella kauniille naiselle Pohjolassa.

 • Kok.pit. 44,91
 • Pit. vesirajassa 38,00 m
 • Leveys 8,75 m
 • Syväys 3,45 m
 • Uppouma 625 tonnia
 • Purjeala 822 m²
 • Rak.vuosi 1952
 • Rak.paikka Laivateollisuus Oy, Turku
 • Riki 3 mastoa, raaoilla varustettu fokkamasto
 • Runko 4 " mäntylankku, kaaret liimapuuta
 • Apumoottori + sähkö (moottori purettu)
 • Rakennettu koulutusalukseksi Neuvostoliiton kauppalaivastolle.
 • Vähimmäismiehistö: kapteeni, perämies, konemestari, puosu ja 6 matruusia.
 • Normaalimiehistö: 18-20 kpl + lisätila 30-50 kadetille.

   

   

 • Kirjoita hakusana hakuruutuun:
  << Takaisin...


  Aukioloajat


  Palvelukielet


  Tarjonta


  Yhteystiedot

  Vanhahaminantie
  68600 Pietarsaari
  (Käyntiosoite)
  Faksi: 06 - 781 3011

  Omistaja: Vega säätiö
  Kuunari Vegan telakka
  Lisätietoja:
  Pietarsaaren kaupungin matkailutoimisto
  Puh. 06 723 1796
  Puh. 044 785 1893
  Faksi 06 723 5132
  tourism@pietarsaari.fi

  Postiosoite:
  Bror Hagström
  Amerikankatu 16
  68600 Pietarsaari
  Puh./Faksi 06 - 723 0139
  GSM 050 - 558 7264
  vegakuunari@multi.fi

  E-mail: vegakuunari(at)multi.fi

  WWW: www.snowfactory.fi/vega